štvrtok 27. júna 2013

S plavkami k Mlynskému náhonu



„Keď sa spýtate obyvateľov Košíc, čo im v meste z minulosti najviac chýba, ich odpoveď bude: Mlynský náhon“, hovorí Milan Kolcun a myslí tým na bývalý vodný kanál v centre. Mestský sprievodca a spisovateľ pozná túžby obyvateľov mesta lepšie ako ktokoľvek iný. Nie je snáď taký košičan, ktorého by Kolcun nebol býval sprevádzal jeho domovinou.  

Pri pretrvávajúcich tridsiatich piatich stupňoch by som si aj ja najradšej zbalila plážovú tašku a išla sa ponoriť do ochladzujúceho moku. Lenže jediný zdroj osvieženia, ku ktorému v meste prídete po svojich, sú početné fontány na Hlavnej ulici.  

Dobové obrazy a fotografie svedčia o romantickej kulise trblietajúcej sa vodnej hladiny pri Jakabovom paláci. Tento je na Mlynskej ulici, ktorá je jednou z krížových ulíc pešej zóny Hlavnej ulice. Rieka v strede mesta? To si dnes môžu pamätať už len staršie ročníky.  

„Mlynský náhon“, ktorý vďačí za svoje meno bývalému vodnému mlynu, bol ramenom rieky Hornád. V roku 1968 však bola voda vypumpovaná a romantická „benátska kulisa“ nahradená rýchlostnou cestou. Od tohto okamžiku to v hlbokej priekope bez prestávky hučí – cesta je totiž hlavnou dopravnou spojnicou medzi severom a juhom mesta.



Pre obyvateľov Košíc ostalo v centre mesta na zotavenie niekoľko parkov. V rámci programu „Hlavné mesto kultúry 2013“ boli parky za 6,5 milióna Euro rekonštruované, dnes potešia obyvateľov novými lavičkami, detskými ihriskami a vyštrkovanými chodníkmi. Náročná prestavba parkov, ktorá z časti prekryla betónom pôvodné zelené plochy, vyvolala u obyvateľov mesta nemalé znechutenie. 

Kritické stanovisko voči investíciám v rámci programu „Hlavné mesto kultúry Košice 2013“ zaujíma aj Zuzana Pacákova, jedna zo štyroch organizátorov projektu „Návrat vody do mesta“. 27 ročná Zuzana hovorí, že “je pekné vidieť, ako sa parky obnovujú, škoda je ale, že sa voda nestala jednou z hlavných tém „Hlavného mesta kultúry“. To by bolo bývalo zmenilo tvár mesta natrvalo“. 

Zuzana je ako zamestnankyňa organizácie v projekte „Košice 2013“ zodpovedná za oblasť „Vizuálneho umenia“. Spolu s Petrom Radkoffom, majiteľom alternatívneho kultúrneho centra „Tabačka“, Petrom Vrábeľom, členom umeleckej skupiny „Kassaboys“ a Petrom Kočišom, spoluzakladateľom divadla „na peróne“, chce Zuzana svojim projektom vyvolať diskusiu, ktorá sa zasadí o doslovný návrat vody do mesta.

Počas uplynulého víkendu štvorčlenný tím vytiahol na ulice tisíce ľudí. V Mlynskom náhone sa konali aktivity vizuálneho umenia, koncerty, hralo sa divadlo a na malej, ešte existujúcej vodnej ploche pred hotelom Yasmín oproti Tabačke, sa dalo vo vode športovať. Prvý krát od roku 1968 bola na dôležitej mestskej spojnici zastavená doprava – na viac než 48 hodín.



V stanoch diskutovali zástupcovia mesta, vodohospodárski odborníci a obyvatelia o možnosti ako by sa dal uskutočniť „Návrat vody“ do hlavnej dopravnej tepny mesta. Konkrétne architektonické plány sú už vypracované. Doposiaľ ale na mestskej správe narážajú na „hluché uši“ – príčinou sú vysoké investičné náklady, ktoré sa vraj šplhajú až do miliardových výšok. 

Postoj obyvateľov k projektu, že v betonovej mulde niekedy opäť potečie voda, je tiež pomerne skeptický a to i napriek tomu, že jednoznačná väčšina z nich si prinavrátenie romantického Mlynského náhonu praje. „Keď sa to Schusterovi, ako bývalému primátorovi Košíc, nepodarilo, tak sa to nepodarí nikomu!“ – znie promptná odpoveď obyvateľstva. Rudolfovi Schusterovi, ktorý bol pred ako aj po zmene režimu primátorom mesta Košíc, a v deväťdesiatich rokoch zásadným spôsobom rekonštruoval a asanoval centrum mesta, sa stalo, že sa peniaze na ďalšie nákladné rekonštrukcie centra mesta minuli. 

Peniaze ale nie sú pre Zuzanu Pacákovú dôvodom, aby sa projektu vzdala – „Podobné projekty boli v Európe už úspešne realizované. Ako príklad – projekt v mestskej časti holandského mesta Utrech,“ vysvetľuje Zuzana. „Zameriavame sa na projekty v európskych mestách a chceme tým ukázať, že i napriek vysokým nákladom, je realizácia možná. Samozrejme tieto príklady poukazujú aj na niečo iné – projekty sa vydaria len s pomocou aktívnej účasti občanov. Ich iniciatíva je sila, ktorá projekty poháňa.“

Tento víkend sa pre projekt „Návrat vody“ dokázalo zmobilizovať 10.000 občanov. V neskorých hodinách sa ináč vyľudnená betónová priekopa premenila na tanečný parket, kďe na zvuky elektornickej hudby sa uvoľnene bavila a oslavovala mládež. Post-romantika dvadsiatého prvého storočia...

Dojmy z akcií












Teilen

0 komentárov:

Zverejnenie komentára