sobota 27. júla 2013

Krátky úvod do košického žargónu


Keď som si nedávno bola ráno zaplávať pár dĺžok v tyrkysovom 50-metrovom bazéne letného kúpaliska v košickej Mestskej plavárni, postrehla som, že to je očividne najlepšie miesto, kde sa dá ponoriť do tajomstiev jazyka miestnej mládeže. 


Dvaja chlapci pokukovali po skupine dievčat v bikinách, ktoré na kraji bazéna hompáľali nohami a ponárali lýtka do chladivej vody. „Ta vidíš tam tie dve čaje?“ povedal jeden chlapec a štuchol do svojho kamaráta. O pár minút už obaja sedeli pri nich na kraji bazéna a od rovesníčok ich delilo len zopár centimetrov.

Túto scénu každodenného zbližovania sa pochopí len človek, ktorému sú slová „čaja“ a „šrác“ dôverne známe. Nevychádzajú však zo slovenčiny; hovorovú reč Košičanov ovplyvnil skôr historicky podmienený vysoký podiel maďarsky hovoriacich obyvateľov mesta, ako aj rómčina, resp. politicky nekorektne „cigánčina“.  

Obsah rozhovoru na okraji bazéna mi viac-menej unikal, len z času na čas ku mne doliehal hlasný chichot. „Ty kokso!“ vyprsklo zrazu jedno dievča.  

Výraz „ty kokso“ tu počujem aj 25-krát denne – do nemčiny by sa dal preložiť zhruba ako „Oh Mann“ alebo „Alter“. To, ako fenomenálne sa rozšírilo používanie výrazu „kokso“ ďaleko za hranice Košíc, dokazuje mimochodom aj slovenský preklad názvu minuloročného nemeckého filmu Jana Oleho Gerstera „Oh Boy“ – Slováci ho just zmenili na „Ty kokso“.  

Koho zaujímajú presnejšie definície košických výrazov, v každom prípade by si mal pozrieť internetovú stránku Necyklopedia.wikia.com. Na tejto stránke som sa navyše konečne dozvedela, na koho sa „čaja“ v skutočnosti vzťahuje…

"Čaja je slovo, ktoré bolo vymyslené v Košiciach na pomenovanie človeka ženského rodu, ktorých základnými parametrami je mať do 27 rokov a do 72,5 kilogramov. Označenie čaja v každom prípade znamená určitý honor a náznak, že táto osoba má aj istý level rešpektu, ktorý sa všeobecne označuje ako šarm, či sexepíl."

Viem si predstaviť, aké parametre musí spĺňať pravý šrác...



Teilen

1 komentárov:

8 povedal(a)...

Diky za vysvetleni razu čaja. Kdosi se me jednou ptal, kde je moja caja, a nevedel jsem, oc se jedna. Jen mi vystava otazka, jaky vyznam ma dnes slovo rešpekt (viz "Čaja je slovo, ktoré bolo vymyslené v Košiciach na pomenovanie človeka ženského rodu, ktorých základnými parametrami je mať do 27 rokov a do 72,5 kilogramov. Označenie čaja v každom prípade znamená určitý honor a náznak, že táto osoba má aj istý level rešpektu, ktorý sa všeobecne označuje ako šarm, či sexepíl.")

Zverejnenie komentára